Skip to content

馃 Benvinguts a Up! Steam5

Una competici贸 entre centres educatius de la Comunitat Valenciana per a fomentar les STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics).

La tem脿tica d'Up! Steam d'enguany consistix en dissenyar prototips, solucions i espais utilitzant la tecnologia i/o la intel路lig猫ncia artificial per a beneficiar a la societat..

De la m脿 del Consell Social de la Universitat Polit猫cnica de Val猫ncia.

Amb la col路laboraci贸 de:

Organitzat per:

鉁岋笍 Competici贸

Participa en una de les nostres tres categories: DREAMERS (per als pensadors i visionaris), CODERS (per als programadors i nadius digitals) i MAKERS (per als creadors i f脿brics).

Pots dissenyar un projecte, desenvolupar un prototip o crear una App que busque un impacte positiu per a la societat utilitzant la Tecnologia, l'Arquitectura, les Matem脿tiques, l'Art i la Ci猫ncia per a millorar la qualitat de vida de les persones.

Si est脿s entre 5茅 de prim脿ria i 2n de batxiller, aquesta 茅s la teua competici贸! Crea un equip de 6 a 12 persones amb els teus alumnes o companys de classe.

Els equips tenen llibertat per a triar les eines per a desenvolupar els projectes, prototips i/o Apps.

Volem veure del que sou capaces i capa莽os 馃ぉ 馃ぉ

馃檶 Categories

Dreamers

Teniu una idea fant脿stica? Creieu que podeu canviar el m贸n? Els equips amb les millors idees competiran dins de la categoria 芦Dreamers禄.聽

Per貌 no val amb tenir una bona idea, heu d'argumentar per qu猫 i fer la millor presentaci贸 possible.

Sou dreamers i les vostres idees poden ajudar a les persones, demostreu-ho.

Makers

Els equips Makers聽es posen mans a l'obra, dise帽an y dissenyen i creen prototips, productes i serveis que contribueixen a una societat millor i m茅s participativa.

Els equips Makers van m茅s enll脿 del disseny tradicional; s'endinsen en el repte, experimenten i elaboren solucions tangibles per a problemes quotidians, sempre amb l'enfoc d'una ciutat constru茂da per tots i per a tots.

Coders

Voleu desenvolupar una p脿gina web o una aplicaci贸 per al m貌bil?聽聽

Els equips Coders realitzen projectes on el component principal 茅s la programaci贸.

Dissenya aplicacions, desenvolupa p脿gines web o algoritmes que provoquen un impacto positivo en la sociedad.

馃挕 Exemples

La tem脿tica d'Up! Steam d'enguany consistix en dissenyar prototips, solucions i espais utilitzant la tecnologia i/o la intel路lig猫ncia artificial per a beneficiar a la societat..

A continuaci贸, vos presentem diversos exemples pensats per a inspirar i orientar els vostres projectes. No obstant aix貌, volem subratllar que aquests exemples s贸n meres guies i no l铆mits, per la qual cosa podeu fer qualsevol projecte. La veritable ess猫ncia d'aquesta competici贸 rau en l'impacte positiu i en la capacitat d'innovar per a beneficiar a la societat. Aix铆 que, encara que aquestes propostes vos servisquen com a punt de partida, vos animem a explorar m茅s enll脿, a imaginar sense restriccions i a crear solucions que reflectisquen la vostra visi贸 煤nica d'una ciutat de tots per a tots.

DREAMERS
 1. Disseny 3D o maqueta d'un innovador sistema d'energia renovable per a comunitats urbanes, promovent la sostenibilitat ambiental i econ貌mica en la ciutat.
 2. Centre d'Art i Tecnologia Comunitari. Pantalles de prova per a una aplicaci贸 o disseny 3D d'un espai que combine art i tecnologia com a eines per a l'educaci贸 i l'apoderament comunitari, fomentant la creativitat i la innovaci贸 en tots els nivells de la societat.
MAKERS
 1. Estaci贸 de Reciclatge Interactiva. Maqueta d'una estaci贸 de reciclatge intel路ligent i interactiva que educe als usuaris sobre el reciclatge mentre processa els materials reciclables, promovent pr脿ctiques ambientalment responsables.
 2. Mobiliari Urb脿 Multifuncional. Construcci贸 d'un prototip de mobiliari urb脿 que combine diverses funcions (com assentaments, il路luminaci贸, estacions de c脿rrega per a dispositius) i que puga servir com a punt de trobada i connexi贸 en espais p煤blics.
CODERS
 1. Aplicaci贸 per al Benestar Comunitari. Desenvolupament d'una aplicaci贸 que oferisca recursos i eines per al benestar mental i emocional, connectant als usuaris amb professionals i amb activitats i esdeveniments que promoguen la salut mental en la comunitat.
 2. Plataforma d'Intercanvi d'Habilitats . Creaci贸 d'una aplicaci贸 o plataforma en l铆nia on els membres de la comunitat puguen oferir, sol路licitar i intercanviar habilitats i serveis de manera gratu茂ta o a canvi d'altres serveis, promovent la col路laboraci贸 i el suport mutu en la comunitat.
DREAMERS
 1. Disseny d'un dispositiu "wearable" (per a portar posat) que monitoritze la salut d'una persona major i envie alertes en cas d'emerg猫ncia.
 2. Disseny a Canva.com d'una aplicaci贸 per a connectar joves voluntaris amb persones majors que necessiten ajuda o companyia.
 3. Xarxa de Buddy (Col路lega) Urb脿: Imaginar un programa on voluntaris acompanyen a persones majors en els seus recorreguts per la ciutat, promovent la interacci贸 i el suport.
MAKERS
 1. Cam铆 intel路ligent amb sensors de moviment per a persones amb mobilitat i visibilitat redu茂da.
 2. Bancs intel路ligents per a seure amb m煤sica i veu per a entretenir als majors i altres persones que se seuen en ell.
CODERS
 1. Videojoc en Scratch d'Entrenament Mental adaptat als majors per a realitzar exercicis d'enginy, l貌gica, i matem脿tiques (e.g. Sudoku, Brain Training, 鈥)
 2. App per a ajudar als avis a reduir la bretxa digital (e.g. utilitzar el DNI electr貌nic).
 3. App recordatori de medicaments, cites m猫diques i esdeveniments socials i familiars.
DREAMERS
 1. Disseny conceptual d'un museu o recorregut urb脿 que destaque les contribucions hist貌riques i actuals de les dones a la ciutat i la societat en general.
 2. Disseny d'una App per connectar joves emprenedores amb empres脿ries d'elit. Pantalles de prova d'una app de networking per reduir la bretxa de g猫nere.
MAKERS
 1. Maqueta d'un sistema d'il路luminaci贸 solar per a carrers i 脿rees p煤bliques que puga millorar la seguretat en 脿rees comunes.
 2. Dispositiu amb Arduino que envie una alerta silenciosa en situacions de perill..
CODERS
 1. Joc en Scratch que ensenye a xiquetes i joves dones sobre l铆ders femenines en la hist貌ria i STEM..
 2. App per informar i mapejar 脿rees insegures en la ciutat..
DREAMERS
 1. Disseny 3D d'espais p煤blics completament accessibles, amb senyalitzacions per a persones amb diversitat visual o auditiva.
 2. Disseny de Transport Inclusiu. Idear solucions de transport que atenguen a diferents necessitats, des de cotxes adaptats fins a sistemes de transport p煤blic m茅s accessibles.
MAKERS
 1. Maqueta d'un exoesquelet assistit amb Arduino per a persones amb mobilitat redu茂da.
 2. Senyalitzaci贸 T脿ctil. Crear senyalitzacions en Braille o amb textures per ajudar a les persones amb diversitat visual a navegar per la ciutat.
 3. Prototips de Parcs Inclusius: Dissenyar i construir models a escala de parcs amb jocs i equips adequats per a xiquets amb diversitat funcional.
CODERS
 1. Traductor de llenguatge de signes utilitzant reconeixement d'imatge i gestos, una aplicaci贸 que puga traduir el llenguatge de signes a text o veu i viceversa.
 2. App de Navegaci贸 Inclusiva. Una app que suggerisca rutes accessibles per a persones amb mobilitat redu茂da, mostrant ubicacions de rampes, ascensors, etc.
DREAMERS
 1. Plataforma de voluntaris per a xiquets refugiats: Eina per ajudar als xiquets refugiats.
 2. Pantalles de prova per a una aplicaci贸 que promoga la hist貌ria i contribucions de diferents etnies i races en la formaci贸 de la ciutat.
MAKERS
 1. Maqueta d'un monument o mural que celebre la diversitat i la uni贸 de cultures.
 2. Creaci贸 d'instruments musicals tradicionals de diferents cultures utilitzant Arduino per generar sons o llums al interactuar amb ells.
CODERS
 1. Jocs Educatius sobre Diversitat: Jocs que ensenyen sobre diferents cultures, festivals, habilitats i caracter铆stiques, fomentant l'empatia i l'enteniment.
 2. Aplicaci贸 que connecte a les persones amb negocis locals pertanyents a minories racials i 猫tniques, promocionant l'economia local i la diversitat.
DREAMERS
 1. Disseny d'espais infantils amb joguets comunitaris: Incloure joguets comunitaris per a tots els xiquets i xiquetes.
 2. Disseny 3D d'habitatges assequibles i sostenibles per a fam铆lies de baixos ingressos.
 3. Concurs de Narrativa Inclusiva: Proposta de concursos on els ciutadans poden compartir hist貌ries relacionades amb la inclusi贸, diversitat o superaci贸.
MAKERS
 1. Mobiliari Urb脿 Multifuncional: Bancs, taules o estacions amb m煤ltiples prop貌sits que servisquen a diverses necessitats, com 脿rees de descans, estacions de c脿rrega o punts d'informaci贸.
 2. Maqueta funcional de sistemes de recollida d'aigua de pluja i energia solar per a comunitats desfavorides, proporcionant acc茅s a serveis b脿sics.
CODERS
 1. Una App que connecte a persones amb recursos, com bancs d'aliments, beques o programes de formaci贸 laboral.
 2. Joc en Scratch que ensenye habilitats financeres i emprenedores a joves de comunitats desfavorides.
 3. Una web de cerca d'ocupaci贸 local, connectant a empresaris amb persones en cerca de treball, prioritzant 脿rees amb altes taxes d'atur.
 4. Plataforma d'Hist貌ries de la Ciutat: Una plataforma digital on els ciutadans poden compartir les seues hist貌ries, promocionant la inclusi贸 i celebrant la diversitat.

馃 Premis

鈩癸笍 OBLIGATORI publicar un v铆deo presentaci贸 dels membres del vostre equip on explic脿reu el vostre projecte, la motivaci贸, la seua finalitat, les eines utilitzades. Podeu veure exemples de v铆deos de competicions anteriors ac铆. M脿xim 3 minuts!

Teniu fins al 19 d'abril per a realitzar el projecte i publicar-lo en la nostra web.

Una vegada publicats els projectes s'obri el per铆ode de votaci贸 popular, on qualsevol persona podr脿 votar el teu projecte. Promociona-ho de gom a gom! 馃コ Els projectes mes votats guanyaran el PASSE D'OR 馃師锔聽Directe a la final!

Un jurat especialitzat triar脿 els CINC finalistes de cada categoria i de cada nivell. Entre els finalistes estar脿 l'equip del PASSE D'OR 馃師锔. Els finalistes s'anunciaran el 6 de maig.

En total hi haur脿 45 equips finalistes que aniran a la cerim貌nia de clausura a presentar els seus projectes. Durant la cerim貌nia els equips podran presentar el seu projecte a les autoritats convidades, patrons de la C脿tedra Steam, les ambaixadores de Up! Steam i al Rector de la UPV, i es donaran a con猫ixer als guanyadors. La cerim貌nia final ser脿 a mitjans de maig..

馃弳 Els 3 primers llocs de cada categoria rebran el premi d'Or, Plata i Bronze, respectivament.

馃帓 Tots els finalistes rebran una motxilla de Up! Steam.

馃帗 馃帗 Tots els equips participants rebran un diploma de participaci贸 amb feedback de les ambaixadores de Up! Steam.

Dreamers

Allibereu el potencial que porteu dins
 • 馃 1r LLOC
  Premi d'Or
 • 馃 2n LLOC
  Premi de Plata
 • 馃 3er LLOC
  Premi de Bronze
PREMIS

Makers

Divertiu-vos construint i experimentant
 • 馃 1r LLOC
  Premi d'Or
 • 馃 2n LLOC
  Premi de Plata
 • 馃 3er LLOC
  Premi de Bronze
PREMIS

Coders

Programeu les aplicacions del futur
 • 馃 1r LLOC
  Premi d'Or
 • 馃 2n LLOC
  Premi de Plata
 • 馃 3er LLOC
  Premi de Bronze
PREMIS

馃摑 Normes del Campionat.

Consulta les reglas de la competici贸n聽en aquesta p脿gina聽i llegeix atentament.

Participa en la nostra comunitat de Up! Steam AC脥..

Pregunta聽tots els teus dubtes sobre el funcionament del campionat.聽

Recibe ajuda per a posar en marxa el teu projecte i aconsegueix crear el teu projecte.

L'objectiu de la cinquena edici贸 d'Up! Steam 茅s el disseny i desenvolupament de productes, eines, prototips, espais i serveis que, mitjan莽ant la tecnologia i/o intel路lig猫ncia artificial, busquen un impacte positiu per a la societat.

El projecte Up! Steam5 convida a alinear-se amb la visi贸 d'una societat tecnol貌gicament avan莽ada i al mateix temps inclusiva, on tots puguen beneficiar-se i participar activament, creant ambients m茅s connectats, empoderadors i participatius.

Per a donar vida a aquesta visi贸 inclusiva i avan莽ada, s'anima a explorar i adquirir coneixements en 脿rees com: disseny assistit, tecnologies accessibles, intel路lig猫ncia artificial amb perspectiva social, sistemes d'informaci贸 inclusius, disseny urb脿 adaptatiu, serveis comunitaris digitals, tecnologies de suport i qualsevol altre 脿mbit on la tecnologia puga servir com a pont per a connectar i millorar la vida de tots els ciutadans.

Dirigit a聽estudiantstercer cicle de prim脿ria (5茅 i 6茅 de prim脿ria), secund脿ria i batxillerat, pertanyents a centres acreditats no universitaris de la Comunitat Valenciana i que compten amb l'autoritzaci贸 dels seus pares i tutors.

Cada centre educatiu pot presentar diferents equips per categoria. Cada equip ha d'estar compost entre聽6 i 12 persones.Els equips han d'estar equilibrats en g猫nere en la seua composici贸, sent la portaveu una dona.

CATEGORIES

Existeixen tres categories diferents.

Els equips participants podran presentar-se a una 煤nica categoria. No 茅s possible que un mateix equip es presente a dues o m茅s categories. No obstant aix貌, els equips s铆 que poden canviar de categoria durant la competici贸 si ho consideren oport煤 i avisant a l'organitzaci贸.

 1. Categoria DREAMERS: 脡s per aquells equips que ideen projectes per貌 no els duen a terme f铆sicament. Tenen una visi贸 innovadora? Pensen que poden crear un impacte en la societat? Aquesta categoria 茅s per als somiadors amb idees que poden revolucionar la nostra forma de viure. No nom茅s es tracta de tenir una idea brillant, sin贸 d'explicar per qu猫 茅s rellevant i presentar-la de la millor manera possible, ja siga amb imatges o v铆deos conceptuals.
 2. Categoria MAKERSAquesta categoria 茅s per als equips que, a m茅s d'idear, creen prototips, models o productes tangibles. Els equips Makers no nom茅s pensen en solucions, sin贸 que les materialitzen, donant vida a innovacions que busquen un impacte real i positiu en les persones.
 3. Categoria CODERS: La categoria per a aquells equips el focus principal dels quals 茅s la programaci贸. Interessats en crear una aplicaci贸 o p脿gina web que beneficie la societat? Els equips Coders utilitzen la programaci贸 com a eina principal per generar solucions innovadores que milloren l'experi猫ncia i vida a la ciutat.

NIVELLS

Dins de cada categoria, els equips es dividiran per etapes educatives. Els diferents equips competiran 煤nicament amb altres equips dins de la mateix nivell.

 1. JUNIORS: Nivell per als alumnes cursant 5茅 i 6茅 de Prim脿ria.
 2. CADETS: Nivell per als alumnes/as cursant de 1r a 4t ESO.
 3. SENIORS: Nivell per als alumnes cursant 1r i 2n de Batxillerat.

1. Utilitza el seg眉ent formulari per a inscriure't en la competici贸.

La participaci贸 de l'alumnat de la Comunitat Valenciana ser脿 en equip i sempre dins del centre educatiu al qual estiguen matriculats. Els equips es formaran seguint les seg眉ents premisses:

 • Cada centre pot presentar diversos equips per categoria.
 • Un mateix equip no es pot presentar a m茅s d'una categoria.
 • Un tutor/a del centre educatiu pot dirigir tants equips com desitge.
 • Els equips tindran un nombre d'integrants limitat, entre 6 i 12 estudiants triats pels responsables designats pel centre per a liderar el projecte.
 • La participaci贸 femenina haur脿 de ser representativa.
 • El c脿rrec de portaveu de l'equip ha de residir en una dona.
 • Cada equip s'identificar脿 durant tot el concurs amb un nom que ser脿 triat pels seus membres.

2. Entra en nostra comunitat聽amb aquesta invitaci贸 per a presentar-te, con茅ixer altres participants, rebre suport i resoldre tots els teus dubtes

Per al desenvolupament de projectes els centres educatius poden utilitzar un ampli ventall d'eines segons les seues necessitats, coneixements i capacitats, entre altres:

1. Programes i aplicacions de prototipat i disseny:

TinkerCad
Blender
AutoCAD
Photoshop
Gimp
Figma
Storyboard

2. Materials per al desenvolupament de prototips:

Maquetes o mock-ups
Materials reciclats
Impressi贸 3D

Programes i eines per al desenvolupament d'Apps funcionals:

AppInventor
Thunkable
Scratch
Bravo Studio

4. Kits de desenvolupament de prototips

Arduino
Raspberry Pi

5. Eines d'Intel路lig猫ncia Artificial

Dall路E
ChatGPT
MidJourney

Per descomptat, durant tot el campionat pots participar en la nostra comunitat per a resoldre els teus dubtes i donar-te suport. Pots accedir a trav茅s d'aquest enlla莽.

T'estem esperant 馃 馃

Una vegada desenvolupat i finalitzat el projecte, tots els equips han de realitzar un v铆deo presentaci贸 dels integrants de l'equip on s'explique el projecte realitzat, la motivaci贸, la seua finalitat, les eines utilitzades i mostrar el producte final. El v铆deo tindr脿 una duraci贸 m脿xima de 3 minuts.

Els equips pujaran els v铆deos acabats a la web de Up! Steam dins de les dates determinades. Una vegada finalitzat el per铆ode de publicaci贸, comen莽ar脿 el per铆ode de votaci贸 p煤blica, on qualsevol usuari, ja siga membre d'un equip, companys de classe, amics i/o familiars podran votar els projectes.

Un jurat especialitzat decidir脿 els 5 projectes finalistes de cada categoria tenint en consideraci贸 les criteris d'avaluaci贸 especificats en les normes de la convocat貌ria.

Els projectes guanyadors s'anunciaran en la cerim貌nia de clausura.

CRITERIS

Innovaci贸
25%
Originalitat. Projectes innovadors, creatius; que proporcionen una cosa diferent, arriscat i transgressor.
Disseny i Presentaci贸
25%
Aspecte visual del projecte, usabilitat, est猫tica del projecte en Itch.io, la documentaci贸 i el disseny.
T猫cnica
25%
Habilitats t猫cniques dels participants, la manera de definir el projecte, com s'ha implementat, programes utilitzats, detall en el codi, etc.
V铆deo
25%
Originalitat del v铆deo, professionalitat, contingut, m煤sica, etc.

Els tres guanyadors de cada categoria i nivell rebran el nostre premi especial d'or, plata i bronze; respectivament. A m茅s, hi ha premis per a tots els finalistes.

CATEGORIA DREAMERS

馃PRIMER LLOC: Premi d'or
馃SECON LLOC: Premi de plata
馃TERCER LLOC: Premi de bronze

CATEGORIA MAKERS

馃PRIMER LLOC: Premi d'or
馃SECON LLOC: Premi de plata
馃TERCER LLOC: Premi de bronze

CATEGORIA CODERS

馃PRIMER LLOC: Premi d'or
馃SECON LLOC: Premi de plata
馃TERCER LLOC: Premi de bronze

FINALISTES EN TOTES LES CATEGORIES

 • Una聽motxilla de Up! Steam per a tots els participants de cada equip finalista.

Aquestes s贸n les dates importants:

Termini d'inscripcions: Del 16 d'octubre al 31 de gener de 2024
Lliurament de projectes: Comen莽a el 10 de gener
Data l铆mit presentaci贸 de projectes: 28 d'abril a les 23:59:59
Per铆ode de votaci贸 popular: 29 d'abril al 05 de maig de 2024
Anunci dels finalistes:: 7 de maig de 2024
Cerim貌nia de clausura, comunicaci贸 de guanyadors i lliurament de premis:: 22 de maig

Despr茅s del lliurament de projectes s'obri el per铆ode de votaci贸. La votaci贸 popular tindr脿 lloc entre els dies 20 i 29 d'abril. Tots els equips tindran l'oportunitat de donar difusi贸 al seu projecte. La votaci贸 茅s oberta a tothom.

Tothom pot votar, companys, amics i familiars tindran l'oportunitat de donar suport als vostres projectes.

A m茅s de tindre m茅s visibilitat, si el teu equip guanya la votaci贸 popular us donarem UN PASSE D'OR directe a la final. Aix貌 significa que el teu equip ser脿 directament un dels finalistes, independentment de la votaci贸 del jurat.

Hi ha una passada d'or per cada categoria i nivell (9 passes d'or en total).

En les normes del concurs i en aquesta mateixa p脿gina oferim diversos exemples per a diferents categories que poden beneficiar a la societat, per貌 qualsevol altra categoria o projecte 茅s benvingut sempre i quan se justifique el valor que aporta a les persones 馃А聽

Hi ha una 脿mplia varietat de propostes possibles, des de prototips, aplicacions, p脿gines web, espais urbans amb impressi贸 3D, instal路lacions amb arduino o lego, fins a propostes m茅s originals com nivells de Minecraft, simuladors en Unity o experi猫ncies amb Realitat Virtual o Augmentada. Ens encanten les propostes innovadores 馃槏

Si aix铆 i tot teniu dubtes, podeu preguntar-nos per correu electr貌nic o dins de la comunitat de Discord.

Els docents seran els encarregats de recollir les autoritzacions per a la cessi贸 d'imatges a la Universitat Polit猫cnica de Val猫ncia i a Science Fantasy, S.L. (organitzadors) per al tractament de les mateixes.

Hem preparat un document amb dues fulls. La primera fulla cont茅 l'autoritzaci贸 per a menors de 14 anys, que ha de ser signada obligat貌riament pel pare/mare/tutor/a. La segona fulla 茅s per a estudiants de 14 anys o m茅s, ja que ells poden signar l'autoritzaci贸 sempre que es troben en plenes facultats.

Pots descarregar la fulla de cessi贸 d'imatges en aquesta adre莽a.

馃憤 Inscripci贸 a Up! Steam5

Emplena el formulari d'inscripci贸

Utilitza el seg眉ent formulari per a inscriure't en la competici贸. Necessitar脿s els noms dels participants i la categoria en la qual vols participar.

El per铆ode d'inscripci贸 ha finalitzat. Si has tingut problemes amb la inscripci贸, escriu-nos a hola@upsteam.es.
Et esperem en la nostra comunitat T'esperem a la nostra comunitat 馃

Entra en la nostra comunitat de Discord

Els nostres mentors t'estan esperant en la comunitat de Up! Steam. Entra, saluda, coneix altres participants i resol els teus dubtes tant t猫cnics com relatives a la competici贸

Desenvolupa el teu projecte 馃殌鈥

Ja esteu llestos per a comen莽ar a desenvolupar el vostre projecte. Estem ansiosos per descobrir tot el que podeu fer.

Apunta't a nostra newsletter 馃摤

Mantingues-te al dia sobre les novetats i actualitzacions de la competici贸. Nom茅s t'escriurem per a informar-te de les dates importants i recordatoris de la competici贸.

va