Skip to content

🏙️ Up! Steam4: Missió 2030

Una competición entre centros educativos de la Comunidad Valenciana para el desarrollo de ideas, herramientas, prototipos y espacios que nos ayuden a que nuestras ciudades sean climáticamente neutras 💚

De la mà del Consell Social de la Universitat Politècnica de València.

Con la colaboración de:

Organizado por:

📣Notícies

✌️ Competició

Participa en una de les nostres tres categories: DREAMERS (per als pensadors i visionaris), CODERS (per als programadors i nadius digitals) i MAKERS (per als creadors i faedors).

Pots dissenyar un projecte, desenvolupar un prototip o crear una App que aconseguisquen transformar la teua localitat en un lloc climàticament neutre i sostenible utilitzant la Tecnologia, l'Arquitectura, les Matemàtiques, l'Art i la Ciència per a millorar la qualitat de vida de les persones.

Si estàs entre 5é de primària i 2n de batxiller o fent un grau bàsic o un grau mitjà, aquesta és la teua competició! Crea un equip de 6 a 12 persones amb els teus alumnes o companys de classe.

Els equips tenen llibertat per a triar les eines per a desenvolupar els projectes, prototips i/o Apps.

Volem veure del que sou capaces i capaços 🤩 🤩

🙌 Categories

Dreamers

Teniu una idea fantàstica? Creieu que podeu canviar el món? Els equips amb les millors idees competiran dins de la categoria «Dreamers». 

Però no val amb tenir una bona idea, heu d'argumentar per què i fer la millor presentació possible.

Sou dreamers i les vostres idees poden canviar el món, demostreu-ho.

 

Makers

Els equips Makers es taquen les mans, dissenyen i construeixen prototips, productes i serveis que fan que les nostres ciutats siguen més sostenibles, intel·ligents i respectuoses amb el medi ambient.

Els equips Makers fan un pas més enllà, experimenten i construeixen possibles solucions a problemes del dia a dia.

Coders

Voleu desenvolupar una pàgina web o una aplicació per al mòbil?  

Els equips Coders realitzen projectes on el component principal és la programació.

Dissenya aplicacions, desenvolupa pàgines web o algoritmes que ajuden a recollir dades, prendre decisions i millorar les condicions i operacions de les nostres ciutats.

🥇 Premis

ℹ️ OBLIGATORI publicar un vídeo presentació dels membres del vostre equip on explicàreu el vostre projecte, la motivació, la seua finalitat, les eines utilitzades. Podeu veure exemples de vídeos de competicions anteriors ací. Màxim 5 minuts!

Teniu fins al 10 de abril per a realitzar el projecte i publicar-lo en la nostra web.

Una vegada publicats els projectes s'obri el període de votació popular, on qualsevol persona podrà votar el teu projecte. Promociona-ho de gom a gom! 🥳 Els projectes mes votats guanyaran el PASSE D'OR 🎟️ Directe a la final!

Un jurado especializado escogerá a los CINCO finalistas de cada categoría y de cada nivel. Entre los finalistas estará el equipo del PASSE D'OR 🎟️. Els finalistes s'anunciaran el 2 de maig.

En total hi haurà 45 equips finalistes que aniran a la cerimònia de clausura a presentar els seus projectes. Durant la cerimònia els equips podran presentar el seu projecte a les autoritats convidades com l'Alcalde de València i el Rector de la UPV, i es donaran a conéixer als guanyadors. La cerimònia final serà el 23 de mayo.

🏆 Els 3 primers llocs de cada categoria rebran rebran el premi especial STEAMat d'Or, Plata i Bronze, respectivament.

🎒 Tots els finalistes rebran una motxilla de Up! Steam4 i una visita guiada a l'ecosistema emprenedor StartUPV de la UPV.

🎓 Tots els participants rebran un diploma de participació.

Dreamers

Allibereu el potencial que porteu dins
 • 🥇 1r LLOC
  Premi d'Or
 • 🥈 2n LLOC
  Premi de Plata
 • 🥉 3er LLOC
  Premi de Bronze
PREMIOS

Makers

Divertiu-vos construint i experimentant
 • 🥇 1r LLOC
  Premi d'Or
 • 🥈 2n LLOC
  Premi de Plata
 • 🥉 3er LLOC
  Premi de Bronze
PREMIOS

Coders

Programeu les aplicacions del futur
 • 🥇 1r LLOC
  Premi d'Or
 • 🥈 2n LLOC
  Premi de Plata
 • 🥉 3er LLOC
  Premi de Bronze
PREMIOS

📝 Bases del Campionat

Consulta les bases completes en aquesta pàgina i llegeix atentament.

Participa en la nostra comunitat de Up! Steam ACÍ..

Pregunta tots els teus dubtes sobre el funcionament del campionat. 

Recibe ajuda per a posar en marxa el teu projecte i aconsegueix crear el teu projecte.

El objetivo de la cuarta edición de Up! Steam es el desarrollo de productos, herramientas, prototipos y espacios que consigan convertir tu ciudad en un lugar climáticamente neutro.

El projecte Up! Steam 4 proposa alinear-se amb els objectius de la Missió Climàtica València 2030 per a aconseguir viure en un espai més saludable, més sostenible, més compartit, més prospere, i en definitiva, més habitable i desitjable per a les persones.

Per a aconseguir viure en un lloc climàticament neutre en 2030 cal tractar una sèrie de sectors i adquirir coneixements en àrees com: construcció, energia neta, intel·ligència artificial, economia circular, innovació, biodiversitat, disseny urbà, materials, medi ambient, mobilitat i ciutats intel·ligents.

Dirigit a estudiants tercer cicle de primària (5é i 6é de primària), secundària i batxillerat, pertanyents a centres acreditats no universitaris de la Comunitat Valenciana i que compten amb l'autorització dels seus pares i tutors. Així mateix també poden participar els alumnes que estiguen cursant un Grau Bàsic, Grau Mitjà o cicles formatius sempre que siguen menors d'edat.

Cada centre educatiu pot presentar diferents equips per categoria. Cada equip ha d'estar compost entre 6 i 12 persones.Els equips han d'estar equilibrats en gènere en la seua composició, sent la portaveu una dona.

CATEGORIES

Existeixen tres categories diferents.

Els equips participants podran presentar-se a una única categoria. No és possible que un mateix equip es presente a dues o més categories. No obstant això, els equips sí que poden canviar de categoria durant la competició si ho consideren oportú i avisant a l'organització.

 1. Categoria DREAMERS: La categoria per als equips que realitzen un projecte d'ideació però sense executar-lo físicament. Teniu una idea fantàstica? Creieu que podeu canviar el món? Els equips amb les millors idees competiran dins de la categoria "Dreamers". Per a guanyar no sols heu de tindre una bona idea, heu d'argumentar per què és una bona idea i fer la millor presentació possible amb imatges o vídeos conceptuals de com seria en la realitat. Sou dreamers i les vostres idees poden canviar el món, així que demostreu-nos-ho. Exemples de projectes Dreamers:
  • Model 3D virtual d'un edifici intel·ligent amb sensors d'ocupació, CO₂, etc.
  • Simulació virtual d'un sistema automàtic d'il·luminació urbana.
  • Disseny conceptual d'un gadget que mesure el cost de la llum de la llar en temps real.
  • Render (imatge) d'un sistema de transport amb espais de treball compartits.
 2. Categoria MAKERSLa categoria per als equips que realitzen un projecte d'ideació i l'executen desenvolupant un prototip físic, una maqueta, un producte o una màquina. Els equips Makers es taquen les mans, dissenyen i construeixen prototips, productes i serveis que fan que les nostres ciutats siguen més sostenibles, intel·ligents i respectuoses amb el medi ambient. Els equips Makers fan un pas més enllà, experimenten i construeixen possibles solucions a problemes del dia a dia. Exemples de projectes Makers:
  • Prototip físic i funcional d'un semàfor intel·ligent per a millorar el trànsit de cotxes i transeünts.
  • Paperera funcional amb sensors d'ompliment per a notificar als tècnics de recollida de fems.
  • Màquines d'irrigació automàtica basades en sensors d'humitat.
  • Disseny i prototip físic d'un sistema de recollida d'aigua de pluja a les cases.
 3. Categoria CODERS: La categoria per als equips que realitzen un projecte de programació. Voleu desenvolupar una pàgina web o una aplicació per al mòbil? Aquesta és la vostra categoria. Els equips Coders realitzen projectes on el component principal és la programació. Dissenyaran aplicacions, desenvolupen pàgines web o algoritmes que ajudaran a recollir dades, prendre decisions i millorar les condicions i operacions de les nostres ciutats. Exemples de projectes Coders:
  • App per a donar informació sobre els punts de recollida de residus de la ciutat.
  • App per a aconseguir reduir la petjada de carboni de la ciutat.
  • App per a compartir cotxe (carsharing) en els viatges diaris al treball.
  • Pàgina web amb informació geogràfica de les zones amb major contaminació acústica.

NIVELLS

Dins de cada categoria, els equips es dividiran per etapes educatives. Els diferents equips competiran únicament amb altres equips dins de la mateix nivell.

 1. CADETS: Nivell per als alumnes cursant 5é i 6é de Primària.
 2. JUNIORS: Nivell per als alumnes/as cursant de 1r a 4t ESO.
 3. SENIORS: Nivell per als alumnes/as cursant 1r i 2n de Batxillerat i alumnes/as de Grau Bàsic i Grau mitjà sempre que es complisquen els criteris d'edat (fins als 18 anys).

1. Utilitza el següent formulari per a inscriure't en la competició.

La participació de l'alumnat de la Comunitat Valenciana serà en equip i sempre dins del centre educatiu al qual estiguen matriculats. Els equips es formaran seguint les següents premisses:

 • Cada centre pot presentar diversos equips per categoria.
 • Un mateix equip no es pot presentar a més d'una categoria.
 • Un tutor/a del centre educatiu pot dirigir tants equips com desitge.
 • Els equips tindran un nombre d'integrants limitat, entre 6 i 12 estudiants triats pels responsables designats pel centre per a liderar el projecte.
 • La participació femenina haurà de ser representativa.
 • El càrrec de portaveu de l'equip ha de residir en una dona.
 • Cada equip s'identificarà durant tot el concurs amb un nom que serà triat pels seus membres.

2. Entra en nostra comunitat amb aquesta invitació per a presentar-te, conéixer altres participants, rebre suport i resoldre tots els teus dubtes

Per al desenvolupament de projectes els centres educatius poden utilitzar un ampli ventall d'eines segons les seues necessitats, coneixements i capacitats, entre altres:

1. Programes i aplicacions de prototipat i disseny:

TinkerCad
Blender
AutoCAD
Photoshop
Gimp
Figma
Storyboard

2. Materials per al desenvolupament de prototips:

Maquetes o mock-ups
Materials reciclats
Impressió 3D

Programes i eines per al desenvolupament d'Apps funcionals:

AppInventor
Thunkable

Bravo Studio

4. Kits de desenvolupament de prototips

Arduino
Raspberry Pi

Per descomptat, durant tot el campionat pots participar en la nostra comunitat per a resoldre els teus dubtes i donar-te suport. Pots accedir a través d'aquest enllaç.

T'estem esperant 🤗 🤗

Una vegada desenvolupat i finalitzat el projecte, tots els equips han de realitzar un vídeo presentació dels integrants de l'equip on s'explique el projecte realitzat, la motivació, la seua finalitat, les eines utilitzades i mostrar el producte final. El vídeo tindrà una duració màxima de 3 minuts.

Els equips pujaran els vídeos acabats a la web de Up! Steam dins de les dates determinades. Una vegada finalitzat el període de publicació, començarà el període de votació pública, on qualsevol usuari, ja siga membre d'un equip, companys de classe, amics i/o familiars podran votar els projectes.

Un jurat especialitzat decidirà els 5 projectes finalistes de cada categoria tenint en consideració les criteris d'avaluació especificats en les bases de la convocatòria.

Los proyectos ganadores se anunciarán en la ceremonia de clausura.

CRITERIS

Innovació
25%
Originalitat. Projectes innovadors, creatius; que proporcionen una cosa diferent, arriscat i transgressor.
Disseny i Presentació
25%
Aspecte visual del projecte, usabilitat, estètica del projecte en Itch.io, la documentació i el disseny.
Tècnica
25%
Habilitats tècniques dels participants, la manera de definir el projecte, com s'ha implementat, programes utilitzats, detall en el codi, etc.
Vídeo
25%
Originalitat del vídeo, professionalitat, contingut, música, etc.

 

Els tres guanyadors de cada categoria i nivell rebran el nostre premi especial STEAMat d'or, plata i bronze; respectivament. A més hi ha premis per a tots els finalistes.

CATEGORIA DREAMERS

🥇PRIMER LLOC: Premi d'or STEAMat
🥈SEGON LLOC: Premi de plata STEAMat
🥉TERCER LLOC: Premi de bronze STEAMat

CATEGORIA MAKERS

🥇PRIMER LLOC: Premi d'or STEAMat
🥈SEGON LLOC: Premi de plata STEAMat
🥉TERCER LLOC: Premi de bronze STEAMat

CATEGORIA CODERS

🥇PRIMER LLOC: Premi d'or STEAMat
🥈SEGON LLOC: Premi de plata STEAMat
🥉TERCER LLOC: Premi de bronze STEAMat

FINALISTES EN TOTES LES CATEGORIES

 • Una motxilla de Up! Steam4 per a tots els participants de cada equip finalista.
 • Visita guiada a l'ecosistema emprenedor StartUPV de la UPV.

Aquestes són les dates importants:

Termini d'inscripcions: 9 de novembre al 31 de Desembre de 2022
Cerimònia d'inauguració: 20 de desembre de 2022
Lliurament de projectes: A partir de l'1 de gener fins al 3 d'abril de 2023
Data límit presentació de projectes: 10 de abril de 2023 a las 23:59:59
Període de votació popular: 11 al 21 de abril de 2023
Anunci dels finalistes:: 2 de maig de 2023
Cerimònia de clausura, comunicació de guanyadors i lliurament de premis:23 de maig de 2023

Després del lliurament de projectes s'obri el període de votació. La votació popular tindrà lloc entre els dies 6 i 21 d'abril. Tots els equips tindran l'oportunitat de donar difusió al seu projecte. La votació és oberta a tothom.

Tothom pot votar, companys, amics i familiars tindran l'oportunitat de donar suport als vostres projectes.

A més de tindre més visibilitat, si el teu equip guanya la votació popular us donarem UN PASSE D'OR directe a la final. Això significa que el teu equip serà directament un dels finalistes, independentment de la votació del jurat.

Hi ha una passada d'or per cada categoria i nivell (9 passes d'or en total).

En les bases del concurs donem diversos exemples per als sectors claus de la Missió 2030 com són el transport, la gestió de residus, urbanisme, agricultura, producció d'energia, formació i sensibilització o turisme sostenible 💚

Existeixen una gran varietat de propostes possibles des de prototips, apps, pàgines web, dissenys urbanístics amb impressió 3D, instal·lacions amb arduino o llec fins a propostes més originals com a nivells de Minecraft, simuladors en Unity o experiències amb Realitat Virtual o Augmentada. Ens encanten les propostes innovadores 😍

Si així i tot teniu dubtes, podeu preguntar-nos per correu electrònic o dins de la comunitat de Discord.

👍 Inscripció en Up! Steam4

Emplena el formulari d'inscripció

Utilitza el següent formulari per a inscriure't en la competició. Necessitaràs els noms dels participants i la categoria en la qual vols participar.

El període d'inscripció ha finalitzat.
Et esperem en la nostra comunitat 🤗

Entra en la nostra comunitat de Discord

Els nostres mentors t'estan esperant en la comunitat de Up! Steam. Entra, saluda, coneix altres participants i resol els teus dubtes tant tècnics com relatives a la competició

Desenvolupa el teu projecte 🚀​

Ja esteu llestos per a començar a desenvolupar el vostre projecte. Estem ansiosos per descobrir tot el que podeu fer.

Apunta't a nostra newsletter 📬

Mantente al dia sobre eines, tecnologies i novetats en educació per a traure el màxim profit en les teues assignatures STEAM.

Fes clic per a veure un exemple d'una edició de la newsletter.

va

Proyectos Dreamers (Ejemplos)

Echad un vistazo a la lista de proyectos de la convocatoria pasada ací para buscar inspiración para nuevos proyectos.

Proyectos Makers (Ejemplos)

Echad un vistazo a la lista de proyectos de la convocatoria pasada ací para buscar inspiración para nuevos proyectos.

Proyectos Coders (Ejemplos)

Echad un vistazo a la lista de proyectos de la convocatoria pasada ací para buscar inspiración para nuevos proyectos.